DIGITÁLIS FOTÓSTÚDIÓ - Egyediség mindenek felett!

GYIK

Mi a teendő, ha egyedi szöveget, keretet, egyéb egyedi tartalmat szeretnék a fényképekre szerkeszteni?

Gyakori igény – különösen a Karácsonyi Ünnepeket megelőzően – az egyedi képeslapok, üdvözlőkártyák fényképként történő gyártása. Az ötlet jó, de a megfelelő kivitelezéséhez fontos rendelkezni néhány szerkesztési alapismerettel. A vegyszeres laborgép lézeres levilágítóegysége néhány millimétert túlnagyít a vágott papírkép mérethez képest, a technológia poziciónálási pontatlanságának ellensúlyozása érdekében. Példaként egy 10×15 nevű, fizikailag 102x152mm méretű fotópapírra a fénykép oldalanként kb. 2-2mm-el nagyobb, azaz 106x156mm méretben kerül rávilágításra, ezért a fénykép közvetlenül széleken lévő tartalama nem kerül a papírképre. Amennyiben a fényképekre olyan keret kerülne szerkesztésre, ahol lényeges a szimetrikus megjelenés, ott pluszban számolni kell a technológia esetleges 1-2mm-es eltolódási pontatlanságával is. Példaként egy 10×15 nevű, fizikailag 102x152mm papírképre szerkesztett 4mm-es körbefutó keretből a túlnagyítás miatt eleve 2mm hiányozik körben, amennyiben az így megmaradó 2mm széles keret 1mm-el el is tolódik vmelyik irányba, úgy az egyik oldalon 3mm-es, míg az ellentétes oldalon csak 1mm-es szélességben kerül a papírképre, rendkívül aszimetrikussá válik. Ugyanez egy körbe 20mm szélesre szerkesztett keretnél nem okoz problémát, hiszen a túlnagyítás követően megmaradó 18mm-es keretből az 1mm eltolódás 17mm ill. 19mm szélességet eredményez, látszatra szimetrikus marad, az eltolódás észrevehetetlen.

Mindezek miatt szerkesztéskor kérjük az alábbiak szerint eljárni:

Feliratot soha ne helyezzünk a fénykép széleitől a teljes biztonságot jelentő 5mm-nél közelebb. Ellenkező esetben a fénykép közvetlenül szélére helyezett feliratok részben vagy egészben vágásra kerülhetnek!

Keretet mindig legalább olyan – a kiválasztott nagyítási mérethez arányos – szélességben helyezzen el a képen, hogy a kb. 2mm-es túlnagyítás  és az esetleges 1-2mm-es eltolódási pontatlanság mellett is biztosított legyen a keret megfelelő szélességű, szimetrikus megjelenése.

A szerkesztésre vonatkozó bármilyen egyéb kérdés vagy bizonytalanság esetén kérjük az előzetes telefonos egyeztetést kollégánkkal a 06 30 8160006 számon.

Hogyan lehet feltölteni elmentett megrendelésem vagy folytatni megszakadt feltöltésem?

A rendelő program  “termékek” felületén a baloldali fa szerkezetben találhatóak a mentett, összeállított, és a feltöltött megrendelések. Egy megrendelés mindvégig összeállított megrendelésnek számít, amíg az hiánytalanul feltöltésre nem került szerverünkre. A feltöltés megkezdéséhez, illetve annak folytatásához a következő a teendő:

Keresse meg a feltölteni kívánt megrendelés azonosítójú megrendelést az összeállított megrendelések között Kattintson rá duplán a bal egérgombbal, a felugró kérdésre "Ez a megrendelés még nincs feltöltve! Feltölti most?" válaszoljon "igen"-el. Használhatja a jobb egérgombot is egyszer kattintva, ez esetben a kinyíló menüből válassza a feltöltés menüpontot.

Ezt követően megkezdődik a kiválasztott megrendelés feltöltése. A korábban feltölteni kezdett, de feltöltés közben megszakadt megrendelések esetén, a feltöltés automatikusan ott folytatódik, ahol a korábbi megszakadt. Egyszerre több megrendelés feltöltése is elindítható, ez esetben a program sorban, egymást követően egyesével feltölti a megrendeléseket.

Mire szolgál a szoftver bekapcsolható korrekció és igazítás funkciója?

A Digilabor.net úgynevezett gépi laborként üzemel, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy alapértelmezés szerint a feltöltött fényképek natívan, a forrásállománynak megfelelően kerülnek nagyításra a színhelyesre kalibrált laborgépen. Azaz -amennyiben a megrendelő a fényképet egy kalibrált, színhelyes monitoron nézi, úgy a laborunkból kapott papírképünkön is annak megfelelő tartalmat kell látnia.